ГЕРБ отново отправиха критики към кадровите назначения в служебното правителство. Този път партията

...
ГЕРБ отново отправиха критики към кадровите назначения в служебното правителство. Този път партията
Коментари Харесай

ГЕРБ: Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?

 ГЕРБ отново отправиха критики към кадровите назначения в служебното държавно управление. Този път партията иска обяснения за шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов. 

По-рано по време на брифинг на министри от служебния кабинет стана ясно, че прокуратурата ще ревизира Спецов. Обвинението ще би трябвало да откри направил ли е нарушаване през 2016 година Поводът – изказвания, че новоназначеният началник на Национална агенция за приходите е продал компанията си, когато е почнала данъчна проверка на активността ѝ.  " Най-голямата партия държа г-жа Галя Димитрова като шеф на НАП доста дълго време, видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм удовлетворен от резултатите, които господин Спецов все още създава ", съобщи на брифинга министър. 

Междувременно от ГЕРБ показаха, че желаят да са полезни на служебното държавно управление, за да се обезпечат повече доходи в бюджета, в това число посредством съответна, транспарантна и почтена работа на Национална агенция за приходите.

" Преди минути министър Василев с съображение сподели, че приоритет на страната би трябвало да е обезпечаването на повече доходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще посрещне нашата поддръжка. Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и шефове на организации се случва някой от тях да извърши нещо неправилно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си от какво се водиш. Служебното държавно управление се намира в подобен миг ", заяви .

" Питаме - шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов бил ли е познавач по източване на държавната хазна? ", заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

" На 14-ти май тази година служебният министър господин Василев назначава господин Румен Спецов да управлява Национална агенция за приходите. Агенция, чието главно задължение е да събира данъчните доходи и да открива естественото действие на страната посредством средства, събрани в бюджета. За господин Спецов от уеб страницата на Национална агенция за приходите става ясна малко и ясно неговата биография и професионална ангажираност в Национална агенция за приходите “, сподели той и добави, че от неговата биография изникват въпроси, които изискват отговор.

" Ние питаме правилно ли е, че до момента в който е бил служител на Национална агенция за приходите в София господин Спецов е притежавал дружества, търговски дялове и е бил шеф на фирми в Добрич. Когато е имал такива дялове то попълвал ли е декларация за съвместимост по Закона за Националната организация по приходите, че няма участия в дялове или не е шеф в никакви търговски сдружения? 

Вярно ли е, че господин Спецов е бил притежател и шеф на  " Гранекс Трейдър " ЕОД, сдружение, реализиращо обороти от милиони посредством продажби без самото сдружение да има активи, без да има платени сметки за ток и хора на трудов контракт? Това наподобява ли на " куха компания ", която е формирана с единствената цел да вървят фиктивни обороти, с които да точи Данък добавена стойност от държавната хазна? 

Вярно ли е, че господин Спецов е получил персонално заповед за ревизия на ръководеното от него сдружение? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността си във компанията, господин Спецов е получил лично ревизионния доклад от Национална агенция за приходите с констатация, че сдружението дължи над милион и 200 хиляди лв. на държавната хазна “, попита той.

" Господин Спецов в действителност изискал ли е безусловно законно удължение връчването на ревизионния акт, което да му даде опция и време над един месец да може да се освободи от това сдружение. За бизнес логиката, която е приложена в следствие и прехвърлянето на сдружението на безимотно лице, рецидивист, притежател на доста компании с насъбрани отговорности към държавната хазна, няма да разясня, тъй като такава бизнес логичност естествено няма. Това са значими въпроси, господин Спецов бил ли е познавач по източване на държавната хазна “, акцентира Иванов. 

Срамно е шефът на НАП да е привързан с процеси по източване на Данък добавена стойност, разяснява от своя страна на конференцията някогашният министър на финансите .

" е задължен да знае по какъв начин да постъпи в този миг. Ако е не запомнил, ще го помоля да се си напомни, само че по този начин или другояче път за инспекция на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов има. Към Национална агенция за приходите има информационна система " Контрол “. В нея влизат всички хора, за които има съмнение, че източват Данък добавена стойност или други данъци. Фирмата на Спецов съществува в тази осведомителна система още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна проверка. Той персонално е получил тази заповед, по-късно персонално е получил и ревизионния отчет, върху който е трябвало той да направи своите съображения, визии, само че не употребявал този интервал, а самичък е предложил неговото удължение с един месец и е употребявал този интервал на удължение, с цел да сътвори условия и продаде своята фирма на човек с престъпно закононарушение, който е съден няколко пъти “, добави той.

акцентира, че това е жива форма за източване на Данък добавена стойност, за което би трябвало да бъде даден логически отговор. Той разяснява думите от по-рано на служебния министър на финансите, че инспекцията на Спецов би трябвало да се извърши от прокуратурата.

Той посъветва Румен Спецов и да употребяват осведомителната система " Контрол “ към Национална агенция за приходите, като акцентира, че по този метод цялата истина ще се разбере до минути. " Вие доста добре знаете, че с цел да може Прокуратурата да се занимава с такава инспекция, би трябвало да има установено закононарушение, с цел да може тя да проверява случая, осведомителната система " Контрол “ на Национална агенция за приходите може да направи тази инспекция единствено за 5 минути от хора, които имат право на достъп до тази система. Съвсем умерено министърът на финансите може да разпореди тази инспекция да се направи от някой от заместниците на господин Спецов или на шефа на Столичната дирекция на Национална агенция за приходите. Не е належащо да се чака месец или месец и половина, да се протака времето, с цел да изтече интервалът на служебното правителство и да не можем да стигнем до крайната истина “, добави Ананиев.

Според е прецедент да се провежда инспекция срещу действащ директор на Агенцията по приходите " Това мощно демотивира личния състав, който работи в Национална агенция за приходите, което може да докара и до спад на плануваните в държавата приходи “, сигнализира още някогашният финансов министър.  

По мотив ограниченията, подхванати от служебното държавно управление в помощ на бизнеса, разяснява, че те към този момент съществуват.

" Предприетите от служебното държавно управление ограничения са към този момент съществуващи, единствената вест е, че безвъзмездната помощ се заменя от кредити ", съобщи Дончев и добави, че това не подхожда на рекомендацията на президента Радев какви би трябвало да бъдат ограниченията в поддръжка на обществото и бизнеса.

" Аз знам, че когато управляваш, когато носиш отговорност за работата на зам.- министри, шефове на дирекции, шефове на организации, това са в случай че не десетки, от време на време стотици, в случай че не и хиляди хора, се случва някой от тях да стори нещо неправилно. Тогава е момента да покажеш какви стандарти следваш. Това е момента да покажеш в твоята работа от какво се водиш – от приятелство, обвързаности или от принципи. Мисля, че служебното държавно управление се намира в подобен миг “, уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР